Sunday, October 15, 2006

Kisah Dato' Azhar Mansor lagi - versi lain pula

"Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu." (Al-Hujurat, ayat 6)

"Assalamualaikum,
Saya bertemu dengan perbincangan ini sewaktu membuat kajian mengenai isu murtad masyarakat Melayu Malaysia . Menarik perhatian saya membaca isu Dato' Azhar Mansor. Saya berani menyatakan di sini bahawa Dato' Azhar Mansor, Alhamdulillah adalah masih seorang Muslim.

Khabar-khabar angin mula bertiup pada tahun 2003 di internet yang menyatakan bahawa Dato' Azhar Mansor telah memeluk agama kristian dan sering mengunjungi gereja di PJ (musa Hitam juga dituduh pada tahun 2000 mengunjungi gereja tersebut). Khabar angin bertitik tolak daripada cerita bahawa sewaktu tiang layar Jalur Gemilang patah ketika dilanda ribut kuat di Cape Hope , Dato' Azhar hampir lemas dan Jalur Gemilang nyaris karam. Dato' Azhar berdoa memohon bantuan.

Menurut cerita yang di- sebarkan lagi, datanglah ikan lumba-Lumba yang membantu memberi haluan kepadanya dan pada waktu itu beliau nampak "Isa Al Masih" menjelma dan memberitahunya bahawa dia akan selamat. Seandainya peristiwa ini benar terjadi (Dato' Azhar bagaimanapun tidak pernah menghebohkannya) maka beberapa faktor yang perlu diambil kira, pertamanya ialah beliau telah belayar seorang diri selama hampir 100 hari pada ketika itu.

Keduanya sistem GPSnya dan system komunikasinya menerusi satelit telah beberapa ketika terputus ketika itu. Ketiga, fikirannya mungkin tidak menentu akibat keletihan, ketakutan dan mungkin pengaruh alkohol yang diambil untuk memanaskan badan di dalam suhu yang melampau.

Maka sebagai seorang yang terpelajar dan berasal dari Perlis dengan didikan agama yang seimbang dengan kebanyakan orang Melayu, apabila kembali waras, beliau berfikir. Jawapan yang lahir pertamanya, mungkin godaaan syaitan.

Keduanya jika benar "Al Masih" telah muncul maka tiada yang mustahil Sebagai seorang Islam kita percaya Nabi Isa a.s tidak mati dan akan pada suatu ketika muncul semula memimpin umat manusia ke arah kebenaran. Maka 'jika' Dato' Azhar menyampaikan insiden ini kepada Tun Dr. Mahathir, itulah juga jawapannya.

Jika sewaktu mengikuti pelayaran ke Antartika bersama Tun, beliau membisikkan kes ini kepada Dato' Dr. Hamid, begitu jugalah jawapannya.

Memang benar isterinya adalah bekas warga Filipina yang berasal dari agama Kristian Katholik.
Seterusnya, kita lihatlah rujukan masa. Berita 'murtad'nya beliau mula muncul pada tahun 2003. Dia dikatakan berceramah di Sabah dan sekarang timbul pula kononnya bukan Sabah tapi Sarawak .

Kemudian kenyataan rasmi pertama di laman web pro kristian yang mula terbit pada tahun 2003, memberitahu bahawa Dato' Azhar telah memberitahu Tun Dr. Mahathir tentang insiden yang berlaku dan hasratnya untuk meninggalkan agama Islam dan memeluk agama Kristian. Tun Dr. Mahathir menasihatkan Azhar menginggalkan Malaysia untuk meneruskan niatnya.

Jadi dikatakan bahawa di antara tahun 2003 dan 2004 Dato' Azhar telah berhijrah dan meninggalkan Malaysia . Ada laman web pro Kristian menyatakan bahawa Dato' Azhar berhijrah ke Kanada. Ada pula yang berkata ke Australia . Kalau benar beliau berhijrah, saya tidak percaya seorang pelayar akan ke Australia .

Saya pernah menemui beliau di KLCC dan bersama di dalam majlis berbuka puasa di sebuah restoran. Beliau hadir bersama isteri dan anak-anaknya. Pada ketika itu ialah pada tahun 2000. Kami ada berbincang ringkas tentang isu program televisyen.

Pada tahun 2003 saya menghubungi beliau di Langkawi. Dan saya boleh mengesahkan bahawa pada tahun 2003 beliau masih di Langkawi dan sibuk dengan projeknya di Telaga Harbour. Pada 25hb Disember 2004 (Beliau kononnya sudah berhijrah), sehari selepas Tsunami melanda Lautan Hindi, Dato' Azhar dan fotonya sekali telah mengisi beberapa ruang akhbar dan juga laman web berhubung kerosakan kepada Telaga Harbour .
Bahkan dilaporkan oleh media, bahawa kapal layarnya juga mengalami kerosakan bersama beberapa kapal layar lain.

Kesimpulannya, kita boleh menalipon Telaga Harbour dan bertanya sama ada Dato' Azhar di situ lagi atau sudah 'hilang'. Kita boleh ke Langkawi dan melihat sendiri sama ada itu Dato' Azhar atau tidak. Jika Dato' Azhar masih di situ maka ternyata kenyataan dalam laman web pro Kristian adalah salah dan bertujuan menipu orang Islam Malaysia .

Dato' Azhar pernah sekali memberi kenyataan ringkas kepada pihak tertentu menafikan bahawa dia telah meninggalkan Islam. Saudara saudari, Ini adalah dakyah Kristian. Dato' Azhar adalah wira negara. Dato' Azhar seorang yang berani dan kental.
Alangkah hebatnya cerita kemunculan "Jesus Christ" dan menghulurkan bantuan kepada wira Melayu.

Alangkah hebatnya dan berpengaruh jika wira Melayu meninggalkan agama Islam dan memeluk Kristian. Saya menasihatkan anda yang musykil menalipon sendiri Dato' Azhar di Telaga Harbour dan kalau anda pergi ke Langkawi, kunjungilah wira negara itu.

Doakanlah kepada Allah dikuatkan Imannya dan supaya dijauhi beliau dari segala yang boleh memudaratkan dirinya, pegangannya dan pegangan kita.

Ingatkah cerita mengenai Neil Armstrong? Bagaiman pendakwah kita bercerita bahawa beliau mendengar laungan Azan di Bulan. Kemudian beberapa tahun kemudian mendengar semula laungan azan itu di Mesir. Ilmuan Islam berpendapat laungan yang didengarinya adalah laungan malaikat. Beliau lantas memeluk Islam. Hebatnya cerita itu. tetapi Neil Armstrong tidak pernah memeluk agama Islam.

Beliau dikatakan memeluk Islam dan kini bermautautin di Beirut . Tidak. Beliau sebenarnya tinggal di Lebanon . Lebanon adalah nama sebuah pekan di Amerika Syarikat. Neil Armstrong pernah dilontarkan soalan itu sewaktu beliau berada di Malaysia dan kenyataannya keluar di dalam NST. Kata Neil Armstrong, beliau tidak berniat memperkecilkan islam, tetapi beliau tidak pernah memeluk Islam.

Terima kasih.
Sheih

----- Forwarded Message ----
Wednesday, October 11, 2006 9:32:04 AMSubject: ISU: Kisah Dato' Azhar Mansor lagi - versi lain pula.Forwarded from: Blalang Group.
-------------------------------------------------
Komen Saya,

1. Kemana badan-badan Agama seperti, Majlis Agama,Majlis Fatwa Kebangsaan dll? sepatutnya mereka inilah yg menjernihkan keadaan.

2. Dato' Azhar Mansor lah yg sepatut memberi kenyataan terbuka bukan Sheih.

3. Dalam kes Neil Armstrong Dia telah tiada (Ghaib/meninggal dunia) wallahhualam, jadi Allah saja yg Maha Mengetahui.

4. Penulis Sheih berkata.
"Saya bertemu dengan perbincangan ini sewaktu membuat kajian mengenai isu murtad masyarakat Melayu Malaysia . Menarik perhatian saya membaca isu Dato' Azhar Mansor.
Saya berani menyatakan di sini bahawa Dato' Azhar Mansor, Alhamdulillah adalah masih seorang Muslim".
( Siapakah dia Sheih ini??? Dari Majlis Agama manakah dia? Kenapa Dia berani Menyatakan hanya didalam Forum yg Dato' Azhar Mansor tidak murtad? kita tidak mengenalinya, bersama siapakah Tuan Sheih membuat kajian mengenai isu murtad masyarakat Melayu???.

Fikir-fikirkan lah jangan ditelan bulat-bulat, saya tidak memperkecilkan Saudara Sheih, mungkin kajiannya benar (Wallahua'lam) dan nasihat saya jagalah Akidah kita baik-baik.

Terima Kasih.

50 comments:

Unknown said...

Saudara,

Harap dapat semak fakta saudara berhubung Neil Armstrong. Fakta saudara mengatakan Neil Armstrong sudah meninggal tidak tepat.

Terima kasih.

Anonymous said...

Cina-cina kat forumer kat USJ Forum! Sedarlah bahawa anda semua kaum pendatang! Pergilah migrate seperti mana 300,000 kaum anda setiap tahun! Buat menyemak saja Subang Jaya aje. Kerajaan PR Selangor akan tumbang GE13!

Dato Azhar muncul pada Persidangan UMNO lepas menafikan semua tuduhan murtad itu. Dia sentiasa ada ofisnya di Bay Langkawi, sesiapa boleh jumpa dia bila2 masa.

Sorrylah kaum Cina pendatang forum USJ! Anak cucu kamu akan migrate dan tak ada siapa akan lawat kubur kamu di Malaysia!

ME: Pioneer USJ

claireNel said...

x baik cakap macam tu,kita ni 1 msia...cina ke,melayu ke,india ke,iban ke,kadazan ke.....kita semua bersaudara....KRISTIAN X pernah membeza2kan umatnya!.....

Anonymous said...

ISLAM pn sama.. xpernah bezakan umat nya...
rasis mmg cmtu... rasis ni ibarat org ISRAEL,

Anonymous said...

yer la...tapi walaubagaimanapun..kita semua ada pegangan masing2 dan ajaran agama.. kita sebagai seorang hamba allah ,kita hanya merendahkan diri daripada menambahkan dosa untuk mengatakan orang lain.. kita hanya manusia biasa so hanya satu-satunya ja cara untuk menyelesaikan masalah ini iaitu berdoa kepada allah. dan isu murtad nie bukan la sebahagian dalam masalah sebab kenapa umat lain seperti kristian x pernah nak complain tentang seorang mualaf. mungkin m'rka b'fikiran s'org mualaf hanya mengikuti kepercayaan masing2. Kadang2 kita sebagai seorg manusia bukanlah sangat sempurna..sebab ada yg jht ada yg baik ,ada yg cntk dan ada yg busuk hati. maka oleh itu dari segi keagamaan bukanlah sebarang cerita yg bolehh d'gossipkan kerana kita harus menghormati antara satu sama lain tidak kira bangsa atau agama. namun kita janganlah b'prasangka buruk terhadap org,menghina,subotaj,cemburu, dll *peace no war. Ingat kita hanya insan biasa..

Anonymous said...

Sebenarnya saya rasa dato azhar ialah kristian

Anonymous said...

Tlg beritahu dr mana anda n media dpt tau azhar mansor kristian.. Jika ada bukti sila tampil n tunjukkan. Jgn ckp je tnp ada bukti.. Tu fitnah namanya

Anonymous said...

mana buktinya beliau kristian?ckp mcm tin 0 xpyahlh

Anonymous said...

Eleh.. Itu cerita betulah... Ingat kristian takde hak ke kat negara ni? Eh, Kitorang pun ada haklah

Unknown said...

Ramai umat Islam yang percaya bahawa Azhar Mansor adalah Kristian dan murtad kerana beliau enggan untuk mengucap dua kalimah syahadah bila diminta untuk berbuat demikian.

Mungkin dia dimurtadkan oleh isterinya yang berasal dpd Filipina dan beragama Roman Kartolik.

Kemunculan Jesus di lautan adalah rekaan beliau dan propaganda Kristian sahaja.

Unknown said...

Tengku Mahaleel juga beragama Kristian. Tak heboh pun.

Anonymous said...

Kenapa apabila orang Islam masuk agama lain dikatakan murtad or betray agama asal diorang, tapi bila orang Kristian, Buddha, Hindu & so on masuk agama Islam tak ada orang mau kecoh pun? Malah dengan bangganya berita tersebut tu diwar2kn.. How discrimination is applied here..(geleng2).. bukan ke human right tu termasuk boleh memilih mana2 agama setiap individu tu nak? Satu lagi, kalau kes Neil Armstrong yg blh dengar Azan tu blh dterima, knp bkn cerita Azhar xblh dengan alasan beliau dbawah pengaruh alcohol? Maybe juga Mr. Neil b'imaginasi ktk beliau mdengar Azan? Stop this discrimination please.., Malaysia is not even a Muslim country. Muslim is only the main religious in Malaysia, and that doesn't make we are Muslim country, please don't get confuse.

Anonymous said...

adakah anda seorang yg bodoh?atau kurang ilmu?untuk pengetahuan anda,malaysia adalah sebuah negara Islam..dan anda bernasib baik kerana dibenarkan menganuti agama anda tnpa sebarang sekatan..

Anonymous said...

agama Kristian tidak pernah membezakan umatnya...Kristian akan menolong semua umat manusia tak kira agama..Waktu akhir zaman sape yg dtg tolong hapuskan dajjal ? Nabi Isa A.S juga kan ? so jgn memperkecilkan agama Kristian. Jdi penampakan Nabi Isa A.S juga adalah benar !

Anonymous said...

Wow tiada pksan dalam beragama!

Mr.ReD said...

salam 1malaysia..kisah ni aku pernah dngar dari pakcik aku..klau x silap ceritanya mcam ni,masa tengah dalam kecemasan tu dato azhar mansor sembahyang x henti2 ikut ajaran islam tapi tetap sama..allah x dengar..keadaan mkin teruk dia terus berkata begini,wahai tuhan orang kristian,jika engkau betul2 allah tolonglah hamba mu ini..dengan tiba2 je tuhan semua umat pun muncul dengan cahaya yg amat terang..serentak dengan itu ombak dan ribut pun reda sujud kpda yg maha kuasa..lebih kurang mcam tu lah yang aku dengar dari pakcik aku.

Mr.ReD said...

*sambungan..cerita azhar mansor ni lebih kurang mcam kesaksian pakcik aku..pakcik aku sebelum dia mngenal tuhan dia ada mengidap penyakit ketumbuhan dlm otak yg hampir meragut nyawanya hinggakn doktor pun mengatakan dia x boleh sembuh..TETAPI puji tuhan kita jesus dari dulu hingga sekarang tuhan kita hidup..amen?mukjizat nya nyata..ilmu sains kedoktoran abad berjuta tahun pun tak akan dapat menyanggah mukjizat kesembuhan dari alfa dan omega..perubahan pakcik aku selepas mengenal tuhan pun amat ketara sekali..jika sebelumnya pakcik aku sangat aktif bermain bolasepak dan badminton tapi sekarang pakcik aku bersenam dengan berkebun je..utk pengetahuan korang,pakcik aku pernah jadi juara terbuka sarawak dlm badminton..pernah dengar juara dari sibu sarawak dlam malaysia open?aku tak ingat tahun bila...tapi selepas pakcik aku mengenal tuhan..dia terus bersara,dia ckap taknak lagi mengerjakan hal duniawi..astro yang dia tengok sampai 3,4 pagi tengok bola sepak pun dia henti langgan terus pergi ambik prabola tapi menuju ke satelit philipine kerana mereka ada siaran kristian 24 jam..klau nak tengok cd mcam ombak rindu atau dengar lagu newboy jauh tu..semua tentang duniawi mcam lagu duniawi dan cerita duniawi hbis dia bakar semasa baru mengenal tuhan..baju dan semua pakaian atau apa2 yg ada lambang kepala atau2 yg x sesuai hbis dia bkar...untuk pengetahuan..seorang kristian yg benar2 mengikut ajaran tuhan yesus dapat dilihat sifat seperti ini..dia akan memberi 10% dari pendapatan bulanan kepada gereja setiap bulan..contoh jika pendapatan nya satu bulan 6000,dia akan memberikan 600..itu tidak termasuk pemberian hari sabat..kristian menyebut ini memberi pesepuluhan..seorang yg penyayang bercakap dengan lemah lembut,sentiasa berdoa tiap masa,tidak merokok dan minum minuman keras,selalu puasa,dan jika dia mendoakan orang sakit atau masalah lainnya selalu ada mukjizat kerana tuhan menyertai nya..sepanjang aku tinggal dengan pakcik aku selama lebih kurang 6 bulan disitulah aku mula2 mengenal tuhan..aku sebelum ni memang kristian tapi tak tahu apa2 sehinggalah mukjizat tuhan mengimani ku..percayalah,jika anda mengenali tuhan..sekalipun anda tak ada bermimpi buruk mcam hantu,mimpi rawan atau lain2..rasa hantu pun takut dengan aku sekarang ni..ehe..kalau dulu sebelum mengenal tuhan hati ni semacam je kalau seorang kat umah ke atau tempat gelap..tapi sekarang ni mcam hantu pula yg takut sangat kat aku..yg paling penting hidup ini tak ada was2 aman tenteram je..kalau umah tak ingat kunci ke aoa,klau moto tak ingat rantai ckup dengan doa dlm nama tuhan jesus terus rasa yakin takkan hilang..dlm erti kata lain hidup ini sangat bemakna selepas mengenal tuhan..nak mati pun tak risau..tuhan jesus ada..agama bukan memastikan keselamatan tapi dengan tuhan jesus anda pasti selamat di dunia dan akhirat..cuba lah!puji tuhan..

Mr.ReD said...

*sambungan..cerita azhar mansor ni lebih kurang mcam kesaksian pakcik aku..pakcik aku sebelum dia mngenal tuhan dia ada mengidap penyakit ketumbuhan dlm otak yg hampir meragut nyawanya hinggakn doktor pun mengatakan dia x boleh sembuh..TETAPI puji tuhan kita jesus dari dulu hingga sekarang tuhan kita hidup..amen?mukjizat nya nyata..ilmu sains kedoktoran abad berjuta tahun pun tak akan dapat menyanggah mukjizat kesembuhan dari alfa dan omega..perubahan pakcik aku selepas mengenal tuhan pun amat ketara sekali..jika sebelumnya pakcik aku sangat aktif bermain bolasepak dan badminton tapi sekarang pakcik aku bersenam dengan berkebun je..utk pengetahuan korang,pakcik aku pernah jadi juara terbuka sarawak dlm badminton..pernah dengar juara dari sibu sarawak dlam malaysia open?aku tak ingat tahun bila...tapi selepas pakcik aku mengenal tuhan..dia terus bersara,dia ckap taknak lagi mengerjakan hal duniawi..astro yang dia tengok sampai 3,4 pagi tengok bola sepak pun dia henti langgan terus pergi ambik prabola tapi menuju ke satelit philipine kerana mereka ada siaran kristian 24 jam..klau nak tengok cd mcam ombak rindu atau dengar lagu newboy jauh tu..semua tentang duniawi mcam lagu duniawi dan cerita duniawi hbis dia bakar semasa baru mengenal tuhan..baju dan semua pakaian atau apa2 yg ada lambang kepala atau2 yg x sesuai hbis dia bkar...untuk pengetahuan..seorang kristian yg benar2 mengikut ajaran tuhan yesus dapat dilihat sifat seperti ini..dia akan memberi 10% dari pendapatan bulanan kepada gereja setiap bulan..contoh jika pendapatan nya satu bulan 6000,dia akan memberikan 600..itu tidak termasuk pemberian hari sabat..kristian menyebut ini memberi pesepuluhan..seorang yg penyayang bercakap dengan lemah lembut,sentiasa berdoa tiap masa,tidak merokok dan minum minuman keras,selalu puasa,dan jika dia mendoakan orang sakit atau masalah lainnya selalu ada mukjizat kerana tuhan menyertai nya..sepanjang aku tinggal dengan pakcik aku selama lebih kurang 6 bulan disitulah aku mula2 mengenal tuhan..aku sebelum ni memang kristian tapi tak tahu apa2 sehinggalah mukjizat tuhan mengimani ku..percayalah,jika anda mengenali tuhan..sekalipun anda tak ada bermimpi buruk mcam hantu,mimpi rawan atau lain2..rasa hantu pun takut dengan aku sekarang ni..ehe..kalau dulu sebelum mengenal tuhan hati ni semacam je kalau seorang kat umah ke atau tempat gelap..tapi sekarang ni mcam hantu pula yg takut sangat kat aku..yg paling penting hidup ini tak ada was2 aman tenteram je..kalau umah tak ingat kunci ke aoa,klau moto tak ingat rantai ckup dengan doa dlm nama tuhan jesus terus rasa yakin takkan hilang..dlm erti kata lain hidup ini sangat bemakna selepas mengenal tuhan..nak mati pun tak risau..tuhan jesus ada..agama bukan memastikan keselamatan tapi dengan tuhan jesus anda pasti selamat di dunia dan akhirat..cuba lah!puji tuhan..

Mr.ReD said...

*sambungan..cerita azhar mansor ni lebih kurang mcam kesaksian pakcik aku..pakcik aku sebelum dia mngenal tuhan dia ada mengidap penyakit ketumbuhan dlm otak yg hampir meragut nyawanya hinggakn doktor pun mengatakan dia x boleh sembuh..TETAPI puji tuhan kita jesus dari dulu hingga sekarang tuhan kita hidup..amen?mukjizat nya nyata..ilmu sains kedoktoran abad berjuta tahun pun tak akan dapat menyanggah mukjizat kesembuhan dari alfa dan omega..perubahan pakcik aku selepas mengenal tuhan pun amat ketara sekali..jika sebelumnya pakcik aku sangat aktif bermain bolasepak dan badminton tapi sekarang pakcik aku bersenam dengan berkebun je..utk pengetahuan korang,pakcik aku pernah jadi juara terbuka sarawak dlm badminton..pernah dengar juara dari sibu sarawak dlam malaysia open?aku tak ingat tahun bila...tapi selepas pakcik aku mengenal tuhan..dia terus bersara,dia ckap taknak lagi mengerjakan hal duniawi..astro yang dia tengok sampai 3,4 pagi tengok bola sepak pun dia henti langgan terus pergi ambik prabola tapi menuju ke satelit philipine kerana mereka ada siaran kristian 24 jam..klau nak tengok cd mcam ombak rindu atau dengar lagu newboy jauh tu..semua tentang duniawi mcam lagu duniawi dan cerita duniawi hbis dia bakar semasa baru mengenal tuhan..baju dan semua pakaian atau apa2 yg ada lambang kepala atau2 yg x sesuai hbis dia bkar...untuk pengetahuan..seorang kristian yg benar2 mengikut ajaran tuhan yesus dapat dilihat sifat seperti ini..dia akan memberi 10% dari pendapatan bulanan kepada gereja setiap bulan..contoh jika pendapatan nya satu bulan 6000,dia akan memberikan 600..itu tidak termasuk pemberian hari sabat..kristian menyebut ini memberi pesepuluhan..seorang yg penyayang bercakap dengan lemah lembut,sentiasa berdoa tiap masa,tidak merokok dan minum minuman keras,selalu puasa,dan jika dia mendoakan orang sakit atau masalah lainnya selalu ada mukjizat kerana tuhan menyertai nya..sepanjang aku tinggal dengan pakcik aku selama lebih kurang 6 bulan disitulah aku mula2 mengenal tuhan..aku sebelum ni memang kristian tapi tak tahu apa2 sehinggalah mukjizat tuhan mengimani ku..percayalah,jika anda mengenali tuhan..sekalipun anda tak ada bermimpi buruk mcam hantu,mimpi rawan atau lain2..rasa hantu pun takut dengan aku sekarang ni..ehe..kalau dulu sebelum mengenal tuhan hati ni semacam je kalau seorang kat umah ke atau tempat gelap..tapi sekarang ni mcam hantu pula yg takut sangat kat aku..yg paling penting hidup ini tak ada was2 aman tenteram je..kalau umah tak ingat kunci ke aoa,klau moto tak ingat rantai ckup dengan doa dlm nama tuhan jesus terus rasa yakin takkan hilang..dlm erti kata lain hidup ini sangat bemakna selepas mengenal tuhan..nak mati pun tak risau..tuhan jesus ada..agama bukan memastikan keselamatan tapi dengan tuhan jesus anda pasti selamat di dunia dan akhirat..cuba lah!puji tuhan..

Unknown said...

Puji tuhan..

Unknown said...

tuhan yesus mmg benar...percayalah.. dia lah jalan,kebenaran dan hidup. amen.

Unknown said...

tuhan yesus mmg benar...percayalah.. dia lah jalan,kebenaran dan hidup. amen.

Anonymous said...

Azhar mansur sekarang adalah kristian.muktamad..! Lebih baik butakan mata dan korek tlnga anda jika xdpt menerimanya.

Anonymous said...

Christian 1 vs 0 Terrorist

Unknown said...

Sbenanye..dorg mati2 mnafikan datuk tlh murtad,sbb xnak umat islam lain msuk kristian..tu lah hakikat nye klu tggl kat Msia yg serba rasis suke nak kontrol org memeluk agame lain...skrg ni datuk dh x femes lg dah,dah xdgr lg brite die..sbb ape?...sbb die btul2 dh msuk kristian...tu psl name die tlh dblacklist...

Unknown said...

Sbenanye..dorg mati2 mnafikan datuk tlh murtad,sbb xnak umat islam lain msuk kristian..tu lah hakikat nye klu tggl kat Msia yg serba rasis suke nak kontrol org memeluk agame lain...skrg ni datuk dh x femes lg dah,dah xdgr lg brite die..sbb ape?...sbb die btul2 dh msuk kristian...tu psl name die tlh dblacklist...

Anonymous said...

Dato Azhar Mansur memang dah murtad dan seorang melayu yang beragama kristian..,buktinya ialah apabila dia enggan mengucap dua kalimah syahada dan bagi macam2 alasan untuk berbuat demikian apabila diminta. Rakyat Malaysia bukan rasis yg nak kontrol hak agama setiap bangsa cuma rakyat malaysia yang beragama islam kecewa apabila seorang umat islam gugur dari ikatan agama islam dan menganut agama yang salah...kami umat islam mengimani tuhan dan mengaku nabi isa itu nabi allah..,agama kristian bukan agama nabi isa tapi agama yang diciptakan oleh musuh2 nabi isa sendiri...sedarlah! Betul nabi isa akan turun untuk memerangi Dajjal dan memberi pencerahan pada penganut2 kristian yang dah terpesong dan membelakangkan perintah Allah...Islam adalah agama Nabi Isa..ISLAM ertinya Jalan Yang Benar.

Anonymous said...

Kristian ni pn xsedar diri.tuhan pn asyik lekat kat tiang.bila masa ye g tlg datuk azhar.hmmm sign datuk azhar pn xde kat blog2.cube la fikir mcm mana tuhan kristian nk tolong tgh lautan sambil kaki tangan terikat ditiang hahaha

Anonymous said...

Sy nk jawab jawapan edison casanova.mmg la tenang semacam kristian kan.hantu pn takut skg.sbb da lbih dari syaitan,tkkan la same2 geng2 syaitan nk kacau.kne halau la syaitan ke hantu2 ni.hidup pn xkan sempurna klau sembahyang tunduk saja sambil berharap erat tangan.allah akan memberi kekayaan melimpah ruah dan kesihatan agar akan terus sesat selamanya.sbb apa.sbb dekat akhirat takkan ada sebab untuk bgi lgi alasan.sampai mati pun allah bagi senang nk mati.mmg tenang.sbb allah balas kebaikan masa hidup,bgi senang,xde dugaan.tpi bila da mati terus api neraka.sbb tu la sape yg dpt hidayah je akan masuk islam.bkn senang tu.dlm islam pn xyah derma 600,5 sen pn dikira allah.klau mcm kje la berharap dpt gaji lbih tpi syg ye berharap tpi xkje duk umah xguna.seimbang ape yg diusahakan titik peluh dikeluarkn.melainkan agama lain yg allah bgi apa yg ada kat dunia ni supaya xde alasan lgi diakhirat.

Anonymous said...

Edison2 jgn la nk temberang.smpai kan klau agama lain masuk kristian dpt duit tiap2 bulan.kat situ blh tgok mmg allah bgi senang awal2 masa hidup.ckap pak cik sakit blh tipu,g hospital blh tipu,dpt pengaruh fikiran orang blh tipu.jalan..tapi xde liku2.kebenaran da dpt awal2,tpi xde ape2.hidup pn senang mati pn senang.lpas mati da stop senang.xde jalan.xde kebenaran.xde hidup slepas mati.selama ye.

Anonymous said...

Dalam malaysia ni kalau agama lain di sentuh wujud kebenarannya pun di pandang serong oleh agama lain tu..tu Sebab mereka tak pernah nampak kewujudpannya.. percuma .. dalam bumi mereka jak yang betul..berdoa jak untuk menengak kebenaran walaupun kebanyak blog2 mereka kebanyakannya menghina agama orang lain.

Anonymous said...

Haha.. lucu la kau. Xsedar diri pun menyemak dlm tanah semenanjung. Kamu tu bkn org original. Org asli tu yg original penduduk tanah semenanjung. Kamu dtg dari indon ok. Bitch xsedar diri. Nak main kan agama. Thanks to those org arab yg bg kamu agama. Kalau x kamu pun sembah sungai pokok dan batu. Bangsa kamu banyak bomoh rupa nya warak.

Anonymous said...

Nabi Isa x ajarkan agama Islam. It was Muhammad. He was x a prophet actually. He just a man. Bcoz that time Christian already known but the followers x committed to the religion. So in arab, Muhammad came up with the idea to gathered his own people. His wahyu were only made-up by himself. For example. God said, adam is for eve. Not Eves. U better be careful to say that ur agama is the truth. Jesus is the truth.

Anonymous said...

You are so arrogant.

Anonymous said...

I want to make this clear. Thier fellow friends. Either u Christian or Muslim. Pls read this. Both religions know that. At the end, something will come to deceive human. Christian call it Anti-Christ. And muslim call it dajjal.
Well, Christian believe that got two type of things. Anti-Christ and antichrist. Anti-Christ for sure will come soon. But this antichrist is already here preparing for their leader. anti-Christ is someone who dont believe in Jesus Christ. Anyone who deny Jesus is antichrist.
All the prophets prophecy before Christian and islam were referring to the coming of Jesus. He is son of God. Why son? U questioning how God could have son? Well. Since the beginning. Human were live in sin. They disobeyed God's command. Ok. Then God sent his HOLY SPIRIT, became man by the miracle happened to Our mother Mary. He named Jesus the Savior. A man. Human will listen and praise to God Lord again. Nothing was coincidence. All was God's planned.

PH Kalah said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Kalau betul orang asli tu org original semenanjung,jadi kamu sebagai melayu yang asal usulnya datang Dari sebuah daerah indonesia hujan original juga..betu apa dia Kara,Islam hanya agama rasmi persekutuan tanah melayu,bukannya malaysia. Siapa yang bodoh Dan tak ada ilmu ? Dimanakah sikap baik,sopan,beradap org Islam Yang selalu diperkatakan sebelum ini?tunjukkan. Jangan kerana dia hujan melayu,taip China,India kamu boleh Kara dia menyemak dalam semenanjung. Jangan salahkan dia sebab bukan dia yang salah,tapi nenek moyang mereka. Kalau mereka ni pendatang yang menyemakan semenanjung,kenapa orang² dulu tak usir mereka.

Anonymous said...

Kerja bodoh melayu ni taksub dengan ugama dia walhal ugama itu kepercayaan semata-mata dan kalau di teliti dan dipersoal maka hilanglah kenabian Mohd itu sebab byk kes yg tak boelh diterima sprit hasil rampasan juga milik Tuhan yg nak buat adalah to finance another battle sehingga hari ini asyik perang bunuh kekejaman perkosaan isteri tahan perang etc sehingga cucu dia Hussein Ali pun dipanjung cucu yg paling disayangi kepala Hussein paling kerap dicium tapi dipancung juga Masyaalah.

Anonymous said...

Islam mmg mcm ni,bila agama lain masuk Islam, bukan main suka lg dorg, bila agama dia masuk agama lain, mula la nk nafi sini sana pastu nk benci smp nk gaduh, psl tu la Datuk Azhar x nk heboh dia masuk kristian, klau x mmg naya la dia dan keluarga dia. Realiti haha

Unknown said...

Agamamu agamamu..agamaku agamaku..alam kubur kite akn tahu siapa ke syurga,siapa ke neraka..xpyh nk gaduh dlm ni..buang masa..masakan org islam akn masuk kristian atau kristian msk islam kalau alam maya jd tempat telagah..mcm bodoh je..aku brlepas dari kalian di hadapan Allah nnti..Wallahuaklam

Unknown said...

kesian aku dgn ko ne..sesat byk

Anonymous said...

Jika kmu ada iman dlm agamamu yang ia adalah benar, sdh pastinya kmu tidak perlu pun membanding2kan agama lain dgn cara tidak baik.Hal ini kerana kmu akan memperlihatkan yg diri kmu msih ragu2 dlm agamamu.
For we live by faith,not by sight - 2 Corinthians 5:7
Faith tells me tht no matter what lies ahead of me, GOD IS ALWAYS THERE.
Im a Christian, God bless you all....

Unknown said...

Aku bersaksi tiada tuhan selain Allah dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah,Allahuakbar,Alhamdulillah

Unknown said...

Chritian agama yg sesat...
Tiada tuhan yang berhak disembah selain allah..nabi muhammad rasul allah.m

Unknown said...

Lancau ko la..dh la crta dto ne korang ubah balik..mmg dasar agama penipu islam ne..sesatkan dan ajk la ramai lg utk percaya agama sesat..mmg dasar nabi kki sex dan kki pmbunuh..diturunkan kpd umatnya..ksian mnusia

Unknown said...

Mmg dasar islam..biarla..agama pmbunuh hipokrit,copy paste..smua ada..agama mngjar sex..sma mcm nabi mhd drg..dh tao sesat nak juga..lps tu cuba meracuni smua org utk sesat bersama dmi nk capai nafsu mereka jdikan islam no 1..

Anonymous said...

itooo diaaa.... penulis ahli syurga. pergh!!! racis tak habis2... ngutuk bangsa & agama orang ikut sedap hati. keep it up...

Unknown said...

Sebab Neil Armstrong tidak memeluk Islam kerana dia berpegang teguh dgn agamanya sendiri

Unknown said...

Kau ni palatau

Unknown said...

Likely..I met his brother in-law..I don't say what that I have my own judgement..let him be . His is kadazan from penampang..her brother was my friend...